دموکراسی توروز روشن
نقد و برسی دموکراسی تو روز روشن
شامگاه دوشنبه 3 آبان ماه نشست نقد و بررسی فیلم سینمایی «دموکراسی تو روز روشن» با حضور «محمد علیزم» (تهیه کننده)، «علی عطشانی» (کارگردان)، «نیوشا ضیغمی» (بازیگر) و «علی علایی» (رئیس انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران) در سالن آمفی تئاتر مرکزی دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) برگزار شد.
در ابتدای این نشست «محمد علیزم» در مورد اظهارات یکی از حضار در سالن مبنی بر مضمون ضد شهید و شهادت فیلم سینمایی «دموکراسی تو روز روشن»، با تکذیب وجود این ذهنیت در فیلم، اظهار داشت: این فیلم اثری است ارزشی و معناگرا است که بدون آن که سعی در تحمیل مفاهیم به مخاطب داشته باشد به مسائل دینی و معرفتی بالاخص شهادت و جهان دیگر میپردازد.
در ادامه این نشست، «علی علایی» در مورد این فیلم، گفت: به تصویر کشیدن داستان در سه بستر زمانی حال، گذشته (جبهه) و برزخ بسیار دشوار است که کارگردان به خوبی از پس آن بر آمده است.
این منتقد به عدم پرداخت درست و کامل کارگردان نسبت به بازی بازیگر اصلی فیلم «حمید فرخنژاد» (سردار ستوده) انتقاد نمود و تصریح کرد: شیوه ادای دیالوگ و میمیک اجرای «حمید فرخنژاد» در زمان حال و گذشته یکسان بوده و آثاری از پختگی در شخصیت و متعاقبا لحن بیان وی پس از گذشت 30 سال در فیلم دیده نمیشود.
در ادامه «علی عطشانی»، در پاسخ این انتقاد را وارد ندانست و خاطرنشان کرد: ممکن است که شخصی در دورانی از زندگی حالات و رفتاری داشته باشد که تا پایان عمر تغییر نکند.
«علی علایی» در پاسخ به سئوال یکی از دانشجویان درباره نقش و جایگاه این فیلم در سینمای سالهای اخیر ایران با اشاره به فیلم سینمایی «آرامش در حضور دیگران» (ناصر تقوایی) که تنها در یک سالن از سینماهای تهران در یک نوبت امکان نمایش یافت و دیده نشد اما اکنون حجم مطالبی که در رابطه با این فیلم نگارش یافته به چندین جلد کتاب میرسد، افزود: بهتر است جایگاه یک فیلم در گذشت زمان مشخص شود و قضاوت در مورد جایگاه این فیلم در سینمای سالهای اخیر ایران کمی زود است.
«نیوشا ضیغمی» نیز درباره بازی در نقش دختر یک سردار جنگ، اظهار داشت: خود من نیز در ابتدا گمان میکردم که چنین اشخاصی میبایست در رفتار ، گفتار و شیوه زندگی متفاوت از سایرین عمل کنند اما در برخوردهای نزدیکی که با تنی چند از آنها داشتم کاملاً آنها را متفاوت از آنچه تصور میکرده یافته است و بسیار برایم جالب بوده است.
وی در مقام پاسخ به سوالی که در ابتدای جلسه در رابطه با دستمزد بازیگران این کار مطرح شد برآمد و با اشاره به دستمزد «محمدرضا گلزار» که به مدت کوتاهی در نقش فرشته مرگ در این فیلم حضور یافته اعلام کرد: هنرپیشگی شغلی بسیار پرمخاطره است و بازیگر از امنیت شغلی مناسب برخوردار نیست و تضمینی برای حضور مداوم یک بازیگر در سینما وجود ندارد، بنابرابن همیشه نمیتواند در فیلمهای دلخواهش بازی کند و برای مثال: خود من برای آن که در فیلمی با فیلمنامه مورد علاقهام بازی کند، مجبور شدم تهیه کنندگی کار را برعهده بگیرد که به این خاطر بسیار هم مورد انتقاد قرار گرفته است.
همچنین «نیوشا ضیغمی» به طور خاص به دستمزد «محمدرضا گلزار» در این فیلم اشاره کرد و افزود: مثلاً: «محمدرضا گلزار» در سال گذشته تنها در این فیلم ایفای نقش کرده است و در فیلم دیگری حضور نداشته است و بنابراین، این فیلم تنها دستمزدش از بازیگری در سال گذشته بوده است.
، «علی عطشانی» نیز به تعدادی از سوالات کتبی مطروحه پاسخ داد که در آنها برخی مسائل فنی و غیر فنی فیلم مانند تکنیکهای نوین به کار گرفته شده در فیلم، از جمله دکوپاژ، فیلمبرداری و بازیها مورد بحث واقع شدند.
وی در پاسخ به یکی از سئوالات مبنی بر استفاده از بازیگران شناخته شده متعدد در این فیلم، گفت: اولاً «دموکراسی تو روز روشن» فیلمی است که کاملاً با هزینه بخش خصوصی (تهیهکننده فیلم) و بدون کمک بخش دولتی ساخته شده و بنابراین نیاز به بازگشت سرمایه داشته است و لذا استفاده از ستارههای سینما در راستای کمک به فیلم بوده است.
عطشانی ادامه داد: چه اشکالی دارد که تماشاگر به خاطر بازیگر مورد علاقهاش وارد سینما شود و در آنجا به وی حرفهای خوب زده شود.
همچنین در بخش سوالات شفاهی، یکی از دانشجویان در روی سن حاضر شد و اعلام کرد: بحث دستمزد بازیگران فیلم که از سوی برخی از دوستان دانشجو مطرح شد، به این دلیل نیست که پول هنگفتی صرف هنر شده است بلکه اگر مثلاً چنین دستمزدی به «حمید فرخنژاد» که یکی از بهترین بازیها را در فیلم داشته است نیز داده میشد انتقادی نبود و دانشجویان نیز از هزینهای که بخواهد صرف اعتلای هنر و سینمای این مملکت شود مشخص است که حمایت میکنند.
در این بخش، گفتههای این دانشجو مورد تایید و تشویق دانشجویان و «علی عطشانی» کارگردان این فیلم قرار گرفت و اعلام کرد: خود من هم این بحث را قبول دارم و با اشاره به دستمزد پایینتر خود و نویسنده فیلمنامه، افزود: ممکن است عواید فیلم به نسبت درستی بین عوامل تقسیم نشود اما این نگاهی است که در کل جریان سینما حاکم است و مقصر هم شخص تهیه کننده این فیلم یا کس دیگری نیست.
خبر اختصاصی.